Ciekawostki‎ > ‎

Skąd pochodzą pomarańcze

opublikowane: 14 paź 2009, 23:11 przez Halina Różańska   [ zaktualizowane 26 lis 2014, 12:23 ]
Słowo  „pomarańcza”  w  tłumaczeniu  brzmi  „jabłko   z  Chin”  i  według  wielu  badaczy  ojczyzną  tych cytrusów  jest  właśnie  Południowo - Wschodnia  Azja.  Stamtąd  ich  uprawa  rozpowszechniła  się  na  inne rejony  świata  o  klimacie  tropikalnym  i  subtropikalnym. Do  Europy  dotarły   w   drugiej  połowie   XV  wieku. Krzysztof  Kolumb  zawiózł  w czasie  swojej  drugiej  wyprawy   w  1493  roku  nasiona  pomarańczy  z  Wysp Kanaryjskich  na  Haiti.  Stąd  rozpowszechniły  się  pomarańcze  na  Karaibach  i  zaczęto  je  uprawiać  w  1518 roku  w  Meksyku  i  1565  roku  na  Florydzie.  Uprawy  plantacyjne  zaczęły  się  w  1792  roku  w  Hiszpanii  i 1870  roku  we  Włoszech. W  Europie  ogrody  porośnięte  drzewami pomarańczowymi  możemy  spotkać  przede  wszystkim  wokół  wybrzeży  Morza  Śródziemnego,  a  zwłaszcza w  słonecznej  Hiszpanii,  która  przoduje  w  eksporcie  tych  soczystych  owoców.  Drugie  na  świecie  miejsce pod  względem  upraw  zajmują  Stany  Zjednoczone  –  zwłaszcza  rejon  Kalifornii  i  Florydy.  Istotnym eksporterem  pomarańczy  są  również  Chiny,  gdzie  ich  smak  i  dobroczynny  wpływ  na  zdrowie  docenia  się już  od  4 tys.  lat   Dość  szybko  w  tych  owocach  zasmakowali  również  Indianie,  którzy  znacząco  przyczynili  się  do  ich  upowszechnienia.  Do  dzisiaj  zresztą  nie  ma  zgody  wśród  badaczy,  co  do  tego,  czy  amerykańskie   pomarańcze są  gatunkami  rdzennymi,  czy  pochodzą  od  odmian,  które  dotarły  do Ameryki  wraz  z  Krzysztofem  Kolumbem.
    Pomarańcza  to  owoc  późno  jesienny,  jego   zbiory  zaczynają sie  w  październiku  lub  listopadzie, a  w niektórych   przypadkach  te późno  dojrzewające,  są   zbierane   nawet  w  maju  czy czerwcu.  We  Włoszech  ich  największe  plantacje  znajdują  się na Sycyli, w  Calabri  i  na Sardyni.  Najbardziej  cenione  wśród  tych  z  miąższem  jasnym  to   Navelina,  Ovale,  Washington  Navel,  wśród  tych  z  miąższem  czerwonym  mamy  we  Włoszech  Sanguinello, Tarocco, Moro.

Comments